Brownie cake
 
20 dkg vaj, 7 evőkanál kakaópor, 22 dkg finomliszt,
1 teáskanál sütőpor, 28 dkg cukor, csipet só, vaníliarúd,
2 tojás, 15 dkg tejföl, szeletelt mandula a tetejére.
A sütőt 175 fokra, légkeverésest 160 fokra melegítjük.
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, belekeverjük a
kakaóport, valamint 1,25 dl vizet.

 
A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk, és elkeverjük a
cukorral és a sóval. A vanília rudat hosszában felvágjuk,
kikaparjuk a belsejét és a liszthez adjuk. A kakaós vajat,
a tojásokat és a tejfölt alaposan összekeverjük és az egészet
összedolgozzuk a liszttel. A tésztát közepes tepsibe
töltjük. (A tészta tetejére tehetünk szeletelt mandulát, amit
kevés porcukorral és pici vízzel összekeverünk, majd
elosztjuk a sütin, mielőtt berakjuk a sütőbe.) kb. 45 percig
sütjük, majd kihűtjük. (vaníliarúd helyett a vaníliás
cukrot is lehet használni, akkor picit kevesebb sima cukor
kell. A kakaós vajat ki kell kissé hűteni, mielőtt beletesszük
a tejfölt és a tojásokat.)

 
Krém:
2 egész tojás
12 dkg kristálycukor
4 dkg kakaó
Ezt jól összekeverjük és lassú tűzön állandó keverés mellett
besűrítjük. Utána belekeverünk 12 dkg vajat, jól kihűtjük és
kikeverjük jó habosra. A lapjában félbevágott tésztát ezzel
töltjük, majd kis kockákra szeleteljük és a hűtőbe tesszük,
hogy jól kifagyjon.
Lekvárral is szoktam tölteni.

 
A krémből lehet fél adagot is készíteni. És akkor lehet egyik
fele krémes, a másik pedig baracklekváros.
Még egy ötlet: A tésztát megsütöd – mandula nélkül.
Töltelék sem kell! Ha kihűlt, akkor bevonod csokimázzal!