Csokoládétorta (12 szeletes)
 
Nagyon finom. A tésztát egy nappal előbb kell megsütni.
 
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
5 tojás fehérje és sárgája
7 dkg őrölt mandula
2 ek kakaópor
8 dkg rétesliszt
1 kk sütőpor

 
Hozzávalók a krémhez:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 tojássárgája
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dl tej
25 dkg tortabevonó
20 dkg puha vaj

 
Hozzávalók a forma kikenéséhez:
vaj és liszt
 
Hozzávalók a díszítéshez:
(csokoáldéreszelék) csokoládéforgács
csokoládébevonó massza (vagy tortabevonó)

 
Elkészítés:
 A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
Egy 24 cm-es ř-jű kapcsos tortaformát kivajazom és liszttel megszórom.
A (10 dkg) csokoládét gőz felett felolvasztom.
A (10 dkg) vajat, a (10 dkg) porcukrot és a sót krémesre keverem, majd a (5 db) tojássárgáját és az (10 dkg) olvasztott csokoládét apránként hozzáadom.
A (5 db) tojásfehérjét kemény habbá verem, a (7 dkg) mandulát, a (2 ek) kakaóport, a (8 dkg) lisztet és a (1 kk.) sütőport beleszórom, majd habverővel a vajas masszába keverem.
A masszát a tortaformába öntöm és kb 40 percig sütöm.
Rácson 8 órán vagy egy éjszakán át pihentettem.

 
A krémhez a (12,5 dkg) porcukrot, a (1 cs) vaníliás cukrot, a (3 db) tojássárgáját, a (5 dkg) keményítőt és a (2,5) tejet gőz fölött sűrű krémmé keverem, majd hideg vízfürdőbe áttéve, alaposan kevergetve kihűtöm.
A tortabevonót gőz fölött felolvasztom. A (20 dkg) vajat habosra keverem és a tojáskrémet és a tortabevonót evőkanalanként hozzáadom.
A tésztát 3 egyenlő vastagságú lapba vágom.
Az alsó- és a középső részt krémmel megkenem és egymásra fektetem. A harmadik lapot is ráfektetem és a maradék krémmel bevonom, csokoládé csokoládéforgáccsal (vagy reszelékkel) megszórom.

 
Csokoládéforgács:
Tortabevonó csokoládéból készítettem. A feldarabolt csokit gőzfürdőben lassan, felolvasztottam úgy, hogy szép fényes legyen és a hőmérséklete 40 °C alatt maradjon, majd vékonyan 2-3 cm szélesen -nem túl vékonyan- egyenletesen hideg márványlapra simítottam. Hagytam kicsit megdermedni, majd 30-40 fokos szögben tartott spatulával óvatosan lekapartam, miközben felgöngyöltem.
De lehet egyszerűen csokireszelékkel is megszórni!