|
Csokoládétorta (12 szeletes) Nagyon finom. A tésztát egy nappal előbb kell megsütni. Hozzávalók a tésztához: 10 dkg étcsokoládé 10 dkg puha vaj 10 dkg porcukor 1 csipet só 5 tojás fehérje és sárgája 7 dkg őrölt mandula 2 ek kakaópor 8 dkg rétesliszt 1 kk sütőpor Hozzávalók a krémhez: 12,5 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor 3 tojássárgája 5 dkg étkezési keményítő 2,5 dl tej 25 dkg tortabevonó 20 dkg puha vaj Hozzávalók a forma kikenéséhez: vaj és liszt Hozzávalók a díszítéshez: (csokoáldéreszelék) csokoládéforgács csokoládébevonó massza (vagy tortabevonó) Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. Egy 24 cm-es ř-jű kapcsos tortaformát kivajazom és liszttel megszórom. A (10 dkg) csokoládét gőz felett felolvasztom. A
(10 dkg) vajat, a (10 dkg) porcukrot és a sót krémesre keverem, majd a
(5 db) tojássárgáját és az (10 dkg) olvasztott csokoládét apránként
hozzáadom. A (5 db) tojásfehérjét kemény habbá verem, a (7 dkg)
mandulát, a (2 ek) kakaóport, a (8 dkg) lisztet és a (1 kk.) sütőport
beleszórom, majd habverővel a vajas masszába keverem. A masszát a tortaformába öntöm és kb 40 percig sütöm. Rácson 8 órán vagy egy éjszakán át pihentettem. A
krémhez a (12,5 dkg) porcukrot, a (1 cs) vaníliás cukrot, a (3 db)
tojássárgáját, a (5 dkg) keményítőt és a (2,5) tejet gőz fölött sűrű
krémmé keverem, majd hideg vízfürdőbe áttéve, alaposan kevergetve
kihűtöm. A tortabevonót gőz fölött felolvasztom. A (20 dkg) vajat
habosra keverem és a tojáskrémet és a tortabevonót evőkanalanként
hozzáadom. A tésztát 3 egyenlő vastagságú lapba vágom. Az alsó-
és a középső részt krémmel megkenem és egymásra fektetem. A harmadik
lapot is ráfektetem és a maradék krémmel bevonom, csokoládé
csokoládéforgáccsal (vagy reszelékkel) megszórom. Csokoládéforgács: Tortabevonó
csokoládéból készítettem. A feldarabolt csokit gőzfürdőben lassan,
felolvasztottam úgy, hogy szép fényes legyen és a hőmérséklete 40 °C
alatt maradjon, majd vékonyan 2-3 cm szélesen -nem túl vékonyan-
egyenletesen hideg márványlapra simítottam. Hagytam kicsit megdermedni,
majd 30-40 fokos szögben tartott spatulával óvatosan lekapartam,
miközben felgöngyöltem. De lehet egyszerűen csokireszelékkel is megszórni! |
|
|
|
|
|