|
Fahéjas fátyol kalács A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! Hozzávalók: – 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg) – 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl) – 1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek) – 1 púpos evőkanál kristálycukor – 5 dkg vaj – 1 tojás – 1 mokkáskanál só A töltelékhez: – 7 dkg vaj – fél bögre kristálycukor (8 dkg) – 2 csapott teáskanál őrölt fahéj Elkészítése: Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük. Langyosnak kell lennie! Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt és keverjük össze. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani, 2-3 perc. Akkor jó, amikor elkezd válni az edény falától. Megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentetem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten. Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtom, amit megkenek az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórom a fahéjjal összekevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére tettem később. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem. Kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan. Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztom élével. Megkenem a tetejét a maradék vajjal és meghintem a maradék fahéjas cukorral. Újabb negyven percet pihentek letakarva. Ekkor 175 fokos sütőbe került, és kb. 25-30 perc alatt készre sült. |
|
|
|
|