Kakaós csokis csiga
 
Hozzávalók:

 

Tészta:
60 dkg finomliszt,
3 dl langyos tej,
3 dkg friss élesztő,
8 dkg kristálycukor,
1 csapot mokkás kanál só,
1 evőkanál vaníliás cukor  vagy 1 db vanília rúd kikapart belseje,
5 dkg puha vaj.
 
Összedolgozzuk, cipót formázunk belőle és kb  10-15 percig pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk rákenjük az olvasztott vajat, megszórjuk a cukor és a
kakaó keverékével és a csokival. Feltekerjük,  feldaraboljuk, megkenjük
a tojással. 20 percig még kelesztjük szobahőmérsékleten.
Az alaptészta folyadék felvétele, a liszt sikértartalmától függően változhat
+ 3-5 cl tej hozzáadásával.
 
Töltelék:
5-8 dkg éppen hogy felolvasztott vaj, 2-5  dkg kakaópor,
10 dkg  kristálycukor, 15 dkg kemény étcsokoládé gorombára vágva,
vagy étcsokoládé pasztilla (granulátum),
kenéshez 1 egész tojás.      
 
Még 20 perc kelesztés.
Sütése  200 C fokon 12-15 perc  - sütőfüggő.
Ebből az anyag mennyiségből 25 db szép csigát lehet kihozni.
Ha a fagyasztóba szeretnétek eltenni belőle a felvágás után közvetlenül
egy frissen tartó fóliával fedett tálcára egymás mellé téve tegyétek a
mélyhűtőbe és amikor teljesen megfagyott össze lehet önteni egy zacskóba azokat!
Fagyasztás utáni felhasználása: Miután kivettétek -  kiolvasztás
szoba-hőmérsékleten.
Ismételt egy jó fél órás kelesztés, de ez előtt már le lehet kenni tojással,
miután megkelt, minden a hagyományos módon történjen!