|
Túrós pite Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt 25 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 db tojássárgája 2 ek tejföl 1 csomag sütőpor A töltelékhez: 1 kg tehéntúró 3 db tojás 15 dkg cukor 2 ek tejföl 2 dl tej 1 citromból nyert citromhéj 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 cs. vaníliás cukor 1 evőkanál étkezési keményítő 2 csapott ek búzadara 1 csipet só A tetejére: 1 db tojás 2 teáskanál porcukor Elkészítés: Mivel a tésztát nem kell pihentetni, ezért érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni. A
töltelékhez először készítünk egy vaníliapudingot, ehhez 3 tojást
kettéválasztunk, a sárgáját egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a
cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel jó
alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan
kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és
hagyjuk hűlni. A túrót egy tálba tesszük, belereszeljük a citrom
héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt
vaníliapudingot. Az egészet gépi habverővel jó alaposan kikeverjük. A
tojások fehérjét kemény habbá verjük, a maradék cukorral és egy csipet
sóval. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz, és az egészet rásimítjuk a
tésztára. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük, és
lisztezett munkalapon tepsi méretűre (25x35x6) nyújtjuk, és
belehelyezzük a tepsibe. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és
ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és
villával egyenletesen megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, hűlni hagyjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral. |
|
|
|
|